Je placenta is een krachtig orgaan dat jouw helemaal van nul lichaam heeft opgebouwd tijdens de eerste weken van je zwangerschap.
Ze maakte het bloed dat naar je kindje stroomde voedzaam en zuurstofrijk en voerde afvalstoffen terug af. Een continue wisselwerking tussen jouw lichaam en dat van je kleintje. Een onontbeerlijk en levensnoodzakelijk puzzelstuk in het wonder van zwangerschap.
Als je baby er is, wordt een tijdje later ook de placenta of nageboorte, geboren. Nadat ze al het bloed terug via de navelstreng naar je baby gepompt heeft, zit haar belangrijke taak er op.
culturele verering
De placenta hield jouw baby de hele tijd gezelschap in je baarmoeder. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat veel culturen haar zien als een soort beschermengel of zelfs broertje of zusje van het geboren kindje.
Om haar belang te eren, vind je in vele culturen dus ook rituelen met de placenta na de geboorte. Er zijn wel 169 manieren waarop de placenta na de geboorte verwerkt wordt. Die omvatten onder andere verbranding, het begraven ervan op een speciale plek of zelfs consumptie.
Vele gebruiken hangen samen met (bij)geloof, maar tonen vooral het grote respect dat aan de placenta wordt getoond en dat al vele eeuwen lang.
Een placentaprint?
Een print is ook een manier om dit speciale orgaan in haar waarde te eren. Maar jullie hoeven er helemaal je handen niet voor vuil te maken. Dat ontferm me met veel liefde over dat kostbare stukje van jou.
Jullie kiezen de kleuren of ik laat me inspireren op het moment zelf. Ik maak ook altijd graag een bloedprint, omdat die naar mijn gevoel ook erg dicht staat bij hoe de placenta er zelf uitzag.
Ben je wel nieuwsgierig naar dat orgaan of wil je haar graag in je tuin onder een geboorteboom begraven? Ik geef na het afdrukken ook met veel liefde jouw placenta terug, als dat jullie wens is.
Dat wil ik wel